drikka, vin, vatn og mjølk i bekken.
Naar unge gjentor vilde vita kvenn dei skulde faa, so
gjikk dei uppaa taket jolaftsn og spann med handsnælda
ved ljoren. Den som daa kom og nyppa i traaden
skulde du faa
Ein annan maate, som dei fekk sjaa den dei skulde
faa, var aa setja skorni
sine
eller hovudlauget sitt utfor
flordøri, og springe
tri
gonger rundt løda. Daa
skulde du tridje gongen faa sjaa den dei skulde
faa anten staa i skorni eller sutla med hovudlauget
Det var ein gong ei gjenta som gjorde det, og ho
fekk sjaa ein kar som stod i skorni hennar og
kastta paa Mold. Daa vart ho so rædd, at ho datt
daud ned.
Siste arbeid kvinnorne hadde fyre jol var aa
reida jolebordet. Det skulde bogna av god mat: flesk,
kjøt, jolebrød og joleøl. Bordet stod reidt alle
tålv joledagarne, so folk som kom paa gisne berre
kunde setja seg til bords. Ingen maatte gaa fraa
huset utan du hadde smake paa jolematen, elles
"bar dei joli ut." Mykje gamalt heng i endaa
til dømes "putleskatten"
Alle gjentor fyrebudde seg paa aa gjera putleskatt
Dei hadde vin, eple og brød, og naar det var gildt hadde
dei brennevin, som dei gav gutarne, Gutarne for
kring i store flokkar og kravde putleskatt, det
gjer dei no og.
Til jol fekk gjentorne mykje mat av matmor si.
Det var helst kling, formakakor, potetkakor og mjølke
kakor. Men maten skulde gjentor hava for seg sjolve,
so dei hadde noko aa smaka paa naar dei kom i saman
um kveldarne. Dei hadde fulle kistor med paaklint
mat, so det vart baade mygla og hardt fyrr det
vart fare.
Dei tolv joledagarne var kvinnorne fri fra arbeidet