no gjedna ta i brandadn med hendedn." Han hadde høyrt at dei
skulde verta uvener i olet, naar dei sparka brandane soleis.
Dei skulde ikkje blaasa under bryggjekjelen. Ulet vart ikkje
Bema
godt daa, ein fekk stremba av det
- Stundom fekk dei ikkje vørteret til aa renna or rosten.
Daa skulde del ta ein brand undav kjelen, ein som brann rettele
godt,og keyra han inn under rostesaaen. Daa jaga ein burt tusse
tyraset.
Bande nanr ein melta og bryggja, var det mange umsyn aa taka
so ikkje vonde vette skulde hindra eit godt utfall av denne viktige
handlingi. Naar logen var kokt skulde ein ta av denne og skvetta
ei ausa i kvar eldhus kraa. Daa skulde huldrefolki halda seg burte.
Stogga wn, so var det kome trollskap i han. Beste raadi var daa
aa faa tak i ein lort av ein gragalte og leggja han under gilsaaen.
Ein maatte framfor alt ikkje brygzja solsmdagen, for daa vilde
det jamnast gas gale med elet. (Vangsnes.
Kjelen skulde honga so hogt at skoen til bryggjaren skulde
kunna staa rett upp og ned under kjelen, naar dei kokte olet.Dersom
kjelen var lægre, kunde ølet verta svart.
Lei bryggja paa skrepp.Det var um aa gjera aa ha ordet for
at ein hadde beste elet.
Dei maatte passa paa at dei ikkje sette garg i elet nett
daa soli snudde, elles kasta elet seg , d.v.s. surna.Del laut da:
ha krit i, som tok vekk syresmaken.
Nur
Meden ein bryggja el, maatte ein ha eit duvl (noko som laag
og flaut t.d. ei treausa) i gilet ,elles kom trollkjerringar o
slepte sopelen nedi bryggjekjeret. (Fjærland.